Amb aquest blog ALCAIB podrà mantenir-se més viu que mai gràcies a la participació dels seus socis i socíes. No dubtis en penjar tota la informació que consideris important per ALCAIB en relació a cursos, xerrades, notícies i altres comentaris.

NOTA IMPORTANT: ALCAIB no es fa responsable dels comentaris dels socis/es

dimecres, 5 de setembre de 2012

“Qui més recicla... menys paga?”


Comunicat enviat als mitjans del 4 de setembre de 2012.

Els professionals del medi ambient, agrupats sota l'Associació de Llicenciats en Ciències Ambientals de les Illes Balears (ALCAIB), hem rebut amb desil·lusió les declaracions de na Catalina Soler, Consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca, a l’entrevista del Diario de Mallorca del passat 31 d’agost.

És la primera vegada que es desvetlla en públic la fórmula del negoci rodó de la concessionària de la gestió dels residus sòlids urbans: TIRME. Si bé els qui ens dediquem a la gestió de residus sòlids urbans, ja ho tocàvem amb les nostres mans, encara no ens havíem atrevit a treure-ho a la llum: com més reciclam, més cara ens surt la taxa de residus. Tota una incongruència de gestió ambiental, que només té sentit quan és la pròpia empresa qui realitza la política de residus. Això ens ho confirma quan, en la citada entrevista, Catalina Soler utilitza tot el temps els arguments de venda de l'empresa concessionària, fins al punt que sembla que la seva responsabilitat és fer-la rentable, quan tots els ciutadans li pagam el seu sou perquè faci una gestió eficient dels residus sòlids urbans.

En un ecosistema insular fràgil com és el nostre, l’opció d’importar residus del continent ni tan sols s’hauria d’esmentar. Certament és fer pasturar els porcs per un camp d’orquídies. Des del nostre col·lectiu entenem que el tema dels residus és complex, que hi entren en joc molts factors, i que sobretot la política realitzada en la última dècada marca el moment actual. El que ens costa d’entendre és que l’actual govern, que ara mateix gaudeix d’una majoria absoluta i per tant de total llibertat per legislar i regular, no treballi per corregir un contracte de concessió de la gestió de residus que des del seu inici desfavoreix als ciutadans de Mallorca, va en contra del principi europeu de “qui contamina, paga” i a més està amenaçant el medi ambient d’una illa que, no cal dir-ho, viu del seu entorn i de la riquesa del seu paisatge. 

Entenem que el problema que s’ha d’abordar sorgeix d’una mala planificació realitzada al 2007, que a més no podia preveure la situació de greu crisi financera i econòmica que patim. Llavors, si s’han pogut emetre Lleis i Decrets per retallar serveis bàsics i canviar situacions que fins ara ens semblaven irrenunciables, perquè no s’utilitza la traça política per afrontar una problemàtica tan greu com és la de la gestió de residus a Mallorca?

Des del col·lectiu de professionals del medi ambient, així com des de molts altres agents socials, s’ha treballat la darrera dècada per millorar els sistemes de recollida, transport i tractament dels residus a nivell municipal. Sempre ens hem topat amb l’escull insalvable d’un contracte de concessió que nega qualsevol possibilitat de canvi, de millora i que a més, fa que els resulti més car als municipis reciclar que enviar-ho tot a cremar. Hem intentat defensar la situació com hem pogut, però ha arribat un moment que és del tot insostenible.

Demanam que les nostres autoritats agafin responsabilitat i comencin a gestionar com cal els residus. Des del nostre col·lectiu restam oberts, oferint la nostra col·laboració en debatre aquest importantíssim tema per al futur de Mallorca. Volem que un dia, no gaire llunyà, el municipi que recicla pagui menys taxa que aquell que no hi pren interès. Tenim l’exemple d’un important nucli costaner, que ha implementat un sistema pioner de micro-xips al contenidors de reciclatge i així ha aconseguit que gairebé la totalitat d’establiments hotelers de la zona reciclin tant com poden, perquè així obtenen un important descompte en la seva taxa municipal de residus. Ara, la Consellera ens avisa que la política del Consell va en contra d’aquesta bona pràctica i que és molt millor llançar-ho tot al forn -sense saber ben bé la composició ni l’origen- per tal de produir més electricitat. De la producció d’electricitat en podem parlar en un altre escrit, però de moment no podem seguir contaminant l’atmosfera i el sòl només perquè surti rentable una concessió. Baixar la taxa d’incineració passa per revisar el contracte i canviar les clàusules que calguin per tal que reciclar sigui més rentable que cremar. Per acabar, només volem animar a fer una política valenta de residus, el futur de Mallorca ho mereix.

Associació de Llicenciats/des en Ciències Ambientals de les Illes Balears (ALCAIB) Dimarts 4 de setembre de 2012

N'ha fet ressò el Diario de Mallorca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada